Spegelglas

Produkter

Spegelglas är floatglas belagt med silver och en skyddande lack. Spegelglas används mestadels i inredningssamanhang och möbeltillverkning.        Spegelglas produceras som standardprodukt i tjocklekarna 2, 3, 4 och 6 mm. Speglarna levereras förpackade i lådor eller som storformat. Vidare erbjuds spegelglaset i olika färger. Vanligt är då att man belägger färgat floatglas som t ex grå, grön eller brons med silver. Förutom silver kan man också använda guld koppar eller platina för att skapa färger eller andra effekter i spegelglaset.

Produktionsförfarande

Det traditionella sättet att producera spegelglas är som följer. Glasytan sprutas med en silvernitratlösning (rent silver blandat med diverse nitrater, eller kallsmält silver som man också kan säga). Silvret skyddas med en kopparbeläggning varpå man lägger en skyddslack. För spegeltillverkning används floatglas av absolut högsta kvalitet. Viktigt är att man belägger silvret på den sida av glaset som inte flutit mot tennbadet i floatprocessen.

Miljöspeglar

Ökad miljömedvetenhet har lett till att Glaverbel tagit fram ett ”grönt spegelglas”, ett spegelglas som inte innehåller vare sig koppar eller bly. Detta som enda tillverkare i världen (1999). Vad man gör är att efter silverbeläggning spruta två lager med lack utan blytillsats. Traditionellt har man tillsatt bly i lackfärgen för att få lacken tillräckligt tät. Den nya lacken sägs vara tätare, detta beroende på att man hittat andra komponenter som ersätter blyet.

Handhavande

Spegelglas skall hanteras som vanligt glas, med största varsamhet. Glasytan är inte känsligare än vanligt glas, men en repa i ett spegelglas exponeras dubbelt eftersom den reflekteras i silverskiktet. När det gäller lacksidan skall man vara extra försiktig då lacken är lättare att repa än glasytan. När man slipar speglar måste man vara noggrann med att tvätta glaset efter utförd slipning, detta för att undvika alkaliutfällningar (anlöpning).

Limning av spegelglas

Spegelglas appliceras ofta genom limning mot vägg eller i enstaka fall tak. När man ska limma spegelglas är det viktigt att man använder silikon eller lim som inte angriper lacken på baksidan av spegeln. Man får heller inte göra inneslutningar av luft (t lägga lim i en ring), man måste alltid försäkra sig om att lösningsmedlet kan avgå från limmet eller silikonmassan. I annat fall kan lösningsmedlet skada lacken som följd.